1- Firmanızın kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz? Markanız, elektrik-enerji sektöründe ne tür faaliyetler gösteriyor?
Elektronik sektöründe ve yazılım sektöründe yıllardır faaliyet gösteren iş arkadaşlarımızla birlikte Besttech Bilişim’i 2011 yılında İstanbulda kurduk. Kuruluşumuzdan bu yana GSM, GPRS, M2M, mobil, masaüstü ve web yazılımları konusunda projeler geliştirdik. 2014 yılına kadar daha çok teknoloji firmalarına AR-GE hizmetleri vermekteydik. Bu süre zarfında firmalara oldukça yenilikçi elekronik donanımlar ve yazılımlar geliştirdik. Fakat son zamanlarda ürün geliştirmelerimizi kendi firmamız markaları altında yapacak şekilde bir yapılanmaya gittik. Bunun sonucu olarakda genelde ülkemizde üretilmeyip yurtdışından ithal edilen ürünlere yerli çözümler sunmayı ve hatta yurt dışından gelen ürünlerde bile bulunmayan özelliklerde; ürünler geliştirmeyi hedef olarak belirledik. Bu kapsamda kısa zamanda oldukça işlevsel ürünler geliştirdik.
GPRS ve M2M uygulamalarında oldukça geniş bir tecrübemiz olduğu için Elektrik ve enerji sektöründe; uzaktan sayaç okuma cihazları, kompanzasyon hata uyarı cihazları, elektrik kesintileri ve makine arızalarında SMS ve arama gibi bildirimlerde bulunan cihazlarımız kullanılmaktadır. Özellikle “GSM kontrol ve uyarı” cihazlarımız elektrik-enerji sektöründe bizim bile tahmin etmediğimiz amaçlarla kullanılmaya başladı. Güneş panellerinde invertör arızalarının hemen sms ile bildiriminin yapılması ve uzaktan yeniden başlatılmasından, elektrik kesintileri ve jeneratör arızalarından hemen haberdar olunmasına veya uzaktan makine kullanımına kadar hızla genişleyen bir ürün yelpazemiz oldu.
Bunun dışında ilk olarak 2015 Win Otomasyon fuarında tanıttığımız Otyoo akıllı ev sistemi ürünlerimizde; düşük maliyet ve kolay kurulum avantajıyla; her sıradan evin bile akıllı ev olması yönündeki amacımıza doğru, emin adımlarla ilerlemekte.
2- Bu kapsamda sunduğunuz ürün ve çözümlerden bahseder misiniz? Hangi ürün gruplarıyla ne tür projelere hizmet sunuyorsunuz? Referans projelerinizden örnek verir misiniz?
Firmamızda şu anda iki marka altında ürünler geliştiriyoruz. Bunlardan birincisi tamamen yerli bir akıllı ev sistemi olan OTYOO markasındaki ürünlerdir. Diğer markamız olan BQTEK ise endüstriyel otomasyon ve gsm kontrol sistemleri ürünlerimizi barındırmaktadır.
OTYOO ile başlayacak olursak:
Akıllı ev sistemleri şirketimizin kuruluş hedeflerinden birisidir. Akıllı ev sistemimizi üretmeden önce, sektöründe lider bir firmaya “Vip Araç kontrol sistemleri” konusunda ürünler üretmeye başladık. Daha önce araclara özel ürünlerin geliştirilmediği bu sektörde ürünlerimiz oldukça iyi karşılandı. Bu ürünler halen ülkemizde en yaygın kullanılan “Vip araç kontrol” sistemi olarak devam etmektedir. Bizim içinde bu tecrübe ev otomasyonu için bir giriş adımını oluşturdu. Zira araç gibi evden çok daha zorlu bir ortamda bile cihazlarımızın ve mobil yazılımlarımızın sorunsuz çalışması bizim için Ev otomasyonu ürünlerinin geliştirmesini oldukça kolaylaştırdı.
Akıllı ev ürünleri aslında yeni bir alan değil, bu konuda yurt dışında üretilen birçok ürün ülkemizdede satışa sunulmuş durumda. Şu anda piyasada çok pahalı ve kurulumu zor yabancı ürünler ve ağırlıkla çin merkezli kalitesiz ürünler bulunmakta. Bunlardan yurt dışından getirilen ürünler hem fiyat olarak yüksek kalıyorlar hemde standart bir elektrikçinin kurulumu yapamayacağı kadar zor bir teknik bilgi gerektiriyor. Ucuz çin ürünleri ise genelde kalite olarak yetersiz kalmakta. Ayrıca bu ürünler yerli üretim olmadığı için arızalarda yurt dışından servis alınması gerekmekte ve bu durumda son kullanıcı için maliyeti çok yükseltmektedir.
Hedefimiz sıradan evlerin bile akıllı olmasını sağlamak olduğu için çözmemiz gereken iki sorun vardı. Bunlardan birincisi her elektrikçi tarafından kısa bir eğitimle kurulumu yapılabilir halde bir sistem üretmek; ikinciside kullanıcı açısından maliyeti çok arttırmayacak kadar ucuz bir sistem üretebilmek. Tabi bunları yaparkende kaliteden ödün vermedik. Sonuç olarakda Otyoo bugünkü haline geldi ve sürekli yeni ürünlerlede geliştirmeye devam etmekteyiz.
Yurt dışından getirilen ürünlerle aynı veya daha iyi kalitede ürün üretmek mantığımızı; Endüstriyel otomasyon konusunda ise BQTEK markamızla gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Günümüzde artık akıllı telefon ve tabletler çok yayılmış durumda nasıl ki ev otomasyonunda insanlar tablet ve telefonlarından evlerini yönetmek istiyorsa Endüstriyel uygulamalardada ihtiyaç bundan farklı değil. Buda zamanımızın parlayan teknolojisini “Nesnelerin interneti” (IOT: Internet of things) konusunda gelecekte oldukça yüksek bir ihtiyaç olacağını göstermektedir. Bu alandada gerek M2M alanındaki gerekse web teknolojilerindeki bilgi birikimimizi Bqtek ürünlerini oluşturmakta kullanıyoruz.
BQTEK ürünleri ile uzaktaki cihazlarınızı cep telefonunuzdan bir sms ile yada android/Iphone uygulamaları ile kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca Haziran 2016 da satışına başlayacağımız “Endüstriyel Bulut” projemizlede Nesnelerin interneti (Internet of things) alanında yerli ve işlevsel bir çözüm sunacağız. Bu sayede PLC cihazlarından, birçok endüstriyel cihaza kadar verileri bulutta tutmak ve web üzerinden yada mobil cihazlardan bu sistemleri kontrol etmek çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebilecek.
3- Üretimini ya da satışını yaptığınız ürünlerin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz? Markanızı bu noktada öne çıkaran unsurlar neler? Özellikle satış sonrası hizmetler noktasında ne tür bir yapılanmanız var?
BQTEK markası ile GSM Kontrol ve Endüstriyel Otomasyon konularında oldukça geniş kullanıma sahip ürünler üretmekteyiz. Bunları şu temel başlıklarda gruplayabiliriz.
GSM Kontrol ve Uyarı Sistemleri
Bu gruptaki ürünlerle temelde basit bir sms ile yada android/iphone uygulaması ile uzaktaki bir cihazı kontrol edebilirsiniz. Bunun yanısıra cihazlarımıza bağlayacağınız dijital giriş yada sensörler için belirleyeceğiniz alarmlar ile uzaktaki cihaz yada sisteminizdeki kritik durumlardan hemen haberdar olabilirsiniz.
Bu şekilde basit bir yapıda bir sistem gibi görünsede bu ürünler kısa sürede oldukça yaygın bir kullanım alanına sahip oldu. Bu cihazlarla müşterilerimiz şu anda
- Uzaktaki makinelerini kolayca dünyanın herhangi bir yerinden ister sms göndererek isterlersede cihazı arayıp sesli karşılama menüsünden yönlendirerek kontrol edebiliyorlar.
- Elektrik kesintileri, makine arızaları, kompanzasyon sistemi arızları gibi durumlarda hemen cihazın kendilerini haberdar etmesini sağlayabiliyorlar.
- Makine kiralama firmaları kira dönemi sonunda makineyi kullanıma kapatabiliyor yada makinelerinin konumlarını öğrenebiliyorlar.
- Güvenlik alarmları, Yangın alarmları gibi sistemlerde alarm durumlarından hemen haberdar oluyorlar
- PLC ile yaptıkları uygulamalarda kolayca sms gönderimi ve arama yapılması için kullanabiliyorlar.
- Hatta otopark ve site girişi gibi yerlerde sadece bir arama ile kapılarının açılmasını sağlayabiliyorlar.
- Parça başı üretim yapan bazı firmalar için gün sonunda üretilen parça sayısının şirket sahibine bildirilmesini sağlamakda bile kullanılabiliyor.
GSM – GPRS Modemler ve Çeviriciler
Ülkemizdede bir çok projede artık gsm modemler kullanılmakta. Bu alanda piyasadaki çözümler oldukça pahalı. Bizde bunun için ülkemizde bulabileceğiniz en ucuz gsm-gprs modemleri geliştirdik ve satışa sunduk.
GSM modemlere gördüğümüz kadarı ile çoğunlukla M2M uygulamaları için ihtiyaç duyuluyor. GSM modemlerin bu tür kullanımıda fazlaca teknik bilgi gerektirmekte. Buda firmalar için yüksek personel ve zaman maliyeti anlamına geliyordu. Bu nedenle ayrıca Gprs-RS232 ve Gprs-RS485 dönüştürücüler üreterek RS232 veya RS485 protokollerinden hiç yazılım bilgisi ve modem bilgisi gerekmeden kolayca TCP protokolüne dönebilecekleri cihazlarda geliştirdik. Bunlarda uzak sayaç okumaları, Pay ölçer uygulamaları gibi alanlarda faaliyet gösteren firmalar tarafından kullanılmaktadır.
Modbus Otomasyon Cihazları
Bu grupdada modbus protokolü üzerinden kontrol edilebilen röle üniteleri, dijital ve analog input cihazlarımız yer almakta. Bu cihazlarda gerek PLC’ ler ile pahalıya gelen input ve röle ünitesi maliyetlerini azaltmak isteyen otomasyon firmalarında gerekse PLC kullanmadan HMI cihazları yada bilgisayar yazılımları ile kontrol çözümleri sunan firmalar tarafından kullanılmakdır.
Markalarımızı özelliklerinin ve maliyetinin yanısıra öne çıkaran nokta; cihaz ve yazılımlarımız kendi firmamıza ait olduğu için özel projelerde de müşterilerimizin ihtiyaçlarını kolayca karşılayabiliyoruz. Ayrıca tamamen yerli ve kendi üretimimiz olduğu için stok konusundada sıkıntılarımız olmuyor. Teknik destek konusunda da ürüne en hakim konumda olduğumuz için her soruya firmamızdan cevap alınabiliyor ve arızalı cihazlar olursa bunların tamirleride çok hızlı ve düşük maliyette yapılabiliyor.
4- Son dönemde pazara yeni bir ürün veya sistem sundunuz mu? Bu noktada yeni ürün ve tesis yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz? Önümüzdeki dönemde ne tür yatırımlar planlıyorsunuz?
Temelde Ar-Ge firması olduğumuz için sürekli yeni ürünler sunuyoruz. Elimizde sürekli yeni ürün çalışmaları oluyor ve her sene birkaç yeni ürün sunmaya çalışıyoruz. Şu anda bile önümüzdeki birkaç sene için planlanmış ürünler bulunmakta. 2014 ve 2015 yılları Otyoo Akıllı ev sistemlerinin piyasaya çıkış ve GSM kontrol ürünlerininde yaygınlaşma yılı olmuştu. 2016 yılının ortalarında ise Nesnelerin interneti teknolojileri çerçevesinde Endüstriyel Bulut hizmetimizi piyasaya sunacağız.
Önümüzdeki dönemde öncelikle satış sonrası hizmetler ve teknik personel sayımızı arttırmayı planlıyoruz. Ürünlerin geliştirilmesi kadar satış sonrası desteğinde çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle önümüzde süreç ürün yatırımları kadar kadromuzun daha da genişlemesi üzerine olacaktır.
5- 2015 yılını şirketinizin performansı açısından değerlendirir misiniz? Üretim ve satış hedeflerinize ulaşabildiniz mi? 2016 yılı için hedef ve öngörüleriniz hakkında açıklama yapar mısınız?
2015 yılı Türkiyede bir çok sektör için durgun bir yıldı; fakat biz bu piyasadaki durgunluğa aldırmadan yılı ürün geliştirmeye önem vererek geçirdik ve 2015 yılında oldukça çok sayıda ürünü piyasaya kazandırdık. 2016 yılında da yine Mart ayında WIN otomasyon fuarında bazı ürünleri ilk kez tanıtıyor olacağız. 2016 için temel hedefimiz bu ürünlerin yaygınlaştırılması olacak.
6- İhracat yapıyor musunuz? İhracat rakamlarınız ve ihraç pazarlarınız hakkında bilgi verir misiniz? Önümüzdeki dönemde hangi pazarlara yoğunlaşmayı düşünüyorsunuz?
Daha çok ihracat yapan firmalara kendi markalarıyla ürünler geliştirdik. Bu nedenle hizmet verdiğimiz firmalara geliştirdiğimiz ürünlerle 40 a yakın ülkede geliştirdiğimiz ürünler kullanılmakta. 2016 yılı içinde gerek OTYOO akıllı ev sistemleri için; gerekse BQTEK GSM Kontrol ürünleri için yurt dışı görüşmelerimiz devam etmekte. Özellikle İrandan bu ürünlerin satışını yapmak isteyen firmalara tanıtımlar yaptık. 2016 yılı içerisindede bu tür ihracatlarımızın kendi markamızla olacağını düşünüyoruz. Hedefimiz OTYOO ve BQTEK markalarını dünya markası yapmak.
7- İçinde bulunduğunuz sektöre ilişkin değerlendirmelerinizi aktarır mısınız? Sektörünüzün performansını değerlendirerek, yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerinize dair görüşlerinizi aktarır mısınız?
Akıllı ev sektörü ülkemizde giderek tanınmakta ve yaygınlaşmakta fakat bu sektörde global yabancı markaların ürünlerini ithal edip satan firmaların yanlış politikaları yüzünden akıllı ev istenen yaygınlaşmayı gösteremiyor ve sadece elit kesimin kullanacağı ve elit teknik personellerin yürütebileceği bir hizmet gibi gösteriliyor. Bunu yaparkende hep bizim gibi yerli üreticilerin sistemleri kötülenerek yola çıkılıyor. Hep KNX protokolü kullanan pahalı ürünlerin övgüsü yapılmakta iken bizim çözümümüz gibi endüstriyel alanda yıllarca kendini kanıtlamış standart ve protokollerle çalışan firmaların sistemleri bile karalanabiliyor. Bu denli pahalı sistemlerin getirilmeside hem ülke sermayesinin boşa heba edilmesi hemde yerli imalatçının yine yerli pazarlama firmaları tarafından altının oyulması demektir. Maalesef satış görüşmelerinde varsa kendi ürünlerinin artılarını belirtmek yerine bu denli yersiz kötüleyici unsurları öne çıkarmaya çalışanları bertaraf etmeye uğraşıyoruz.
Bizim gibi kendi ürünlerini geliştirmeye çalışan firmalar için diğer bir zorlukda bence devlet kurumları tarafından yeterli ilgi ve desteği görememek. Bu amaç için kurulmuş devlet kurumlarına bile ithalat azaltacak, yerli ürün kalitesini arttıracak projelerimizi anlatmakda zorlanıyoruz. Bu konuda da bir an evvel ilerlemelerin yapılacağını ümit ediyoruz.
8- Eklemek istedikleriniz…
Yürekten inanarak başladığımız; alanımızda “en kaliteliyi en uygun fiyata “sunmak hedefimize her geçen gün dahada yaklaşıyoruz. Ürünlerimiz yaygınlaştıkça artmakta olan sorumluluklarımızıda, tüm enerjimizi ortaya koyarak hakkıyla yerine getireceğimize inanıyorum. Gerek kalite, gerekse fiyat olarak en iyiyi sunma yolunda önümüzdeki dönemlerde de ürün gamımıza yenilerini eklemeye ve bunları en hızlı şekilde sunmaya devam edeceğiz.